KVM

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Какво е KVM превключвателят?

Това устройство подобрява продуктивността, спестява пространство и пари, позволявайки много компютри да бъдат управлявани с един комплект клавиатура, монитор и мишка.
Осигурява на IT администраторите централизиран способ за поддръжка, мониторинг и управление в реално време.

ATEN България - KVM
Току що сте стартирали вашия home офис или пък сте започнали работа в нова компания. Като част от ежедневната ви работа, трябва да използвате 2, понякога 3 различни компютъра на работното място. Обаче работата с 3 отделни клавиатури, 3 мишки и 3 монитора бързо се оказва непосилна задача и бюрото се оказва пренаселено с периферия. Към това се добавя неудобството от необходимостта постоянно да се местите наоколо за да работите с различен компютър. Друг сценарий е да работите в data-център със сървъри и работни станции разположени в шкафове. Ще трябва да обслужвате стотици, може би хиляди сървъри разположени в големи помещения. Как бихте се справили? Логичното желание е да можете с една “конзола” (комплект клавиатура, мишка и монитор) бързо и лесно да превключвате от един компютър към друг. Това осигурява KVM превключвателят, съкращението KVM идва от “Keyboard, Video (monitor), Mouse.” Главната му функция е да контролира, превключва и управлява много компютри или сървъри от единична конзола. В най-простия си вариант, KVM превключвателят е хардуерно устройство, което свързва един комплект клавиатура, монитор, мишка (или конзола) към 2 или повече компютъра. Компютрите се свързват към превключвателя и превключвателят се свързва към конзолата.
ATEN България - KVM

Фиг. 1: Използвайки KVM превключвател (в синьо на схемата), потребителят получава достъп до 4 компютъра през една управляваща конзола (клавиатура, монитор и мишка)

Превключването между свързаните компютри може да става по различни начини – с физически бутон на корпуса на превключвателя, с клавиатурна комбинация, със scroll-бутона на мишката, или чрез OSD (on-screen-display) меню на устройството. Без оглед на метода – идеята е потребителят да има бърз и удобен начин за избор на активния компютър.
KVM превключвателят разполага с вградени хардуер, софтуер и иновативни технологии, които осигуряват надеждно процеса на превключването и гарантират, че клавиатурата, монитора и мишката ще заработят моментално с всеки избран компютър.

ATEN България - KVM

Фиг. 2: Превключване с клавиатурна комбинация, физически бутони и OSD меню

Ползите от KVM превключвателя

Нормално, контролът на повече от един компютри/сървъри изисква отделен комплект клавиатура, мишка, монитор за всеки от тях. Може би бюрото ви ще поеме 2 или дори 4 компютъра, всеки с отделна периферия, но какво ще се случи ако те са 6, 8 или дори десетки на брой? Това е още по-валиден въпрос за сървърните помещения, които традиционно са малки по обем. Сблъсквате се с ограничено пространство, плетеница от кабели и цели редици периферия, което е крайно неефективно.

Ключовите предимства на KVM превключвателите са:

 • Удобство и гъвкавост: Потребителят получава бърз, удобен достъп до всички компютри от един комплект клавиатура, мишка, монитор
 • Осигуряват подредено работно място
 • Спестяват МНОГО разходи: за отделни периферни устройства, окабеляване, захранване и поддръжка на всяко от тях, както и за климатизация
 • Спестяват безценно работно пространство в сървърното помещение
 • Поддържат периферия: Някои модели KVM превключватели поддържат USB периферия например, което спестява разходи за отделни USB хъбове
 • Улесняват домашния потребител: с поевтиняването на компютърната техника, все повече потребители могат да си позволят 2 и повече компютъра вкъщи и тогава удобствата на KVM продуктите стават още по-очевидни. Налични са специализирани мултимедийни KVM модели с поддръжка на dual-монитори, dolby звук и геймърски функционалности

Как работи KVM превключвателят?

Когато типичният компютър стартира, неговата зареждаща процедура автоматично пробва да улови сигналите на клавиатурата, монитора и мишката. След потвърждение за успешно установената връзка например мониторът показва зареждащия екран. Тоест, процедурата по стартиране на компютърната система е свързана с изправната работа на нейните клавиатура, монитор и мишка. KVM превключвателят позволява превключване между портовете си, осигурявайки коректните сигнали до всички портове с функционалност известна като емулация на сигналите на периферията. 
Така свързаните компютри “не усещат” липсата на свързаните към тях периферни устройства и могат да стартират и работят без тях.

Отделно от това, KVM превключвателите трябва да осигуряват стабилна резолюция на видеото, да поддържат различни компютърни платформи и операционни системи и да могат да работят с различни марки клавиатури, монитори и мишки.
Всеки превключвател има определен брой портове, който определя максималния брой управлявани компютри. Единичен превключвател има минимум 2 порта, но в една инсталация може да се свържат и повече превключватели, което може да увеличи броя управлявани компютри до хиляди – всички управлявани от единична конзола.

Видове KVM превключватели

Различните KVM превключватели могат да управляват различен брой компютри в зависимост от броя портове, който имат. Типично този брой може да варира между 2 и 64 порта.
4-портовите модели например са идеални за неголеми десктоп конфигурации, докато 8, 16 и 64-портовите такива придобиват смисъл при използване в сървърни помещения.

Освен клавиатура, мишка и монитор, превключвателят може да поддържа и превключване на звуков сигнал или пък поделяне на USB периферно устройство (KVMP) от конзолата до всички свързани компютри.

Според типа на приложението им, KVM превключвателите могат да се разделят така:

 • Over-IP KVM превключватели за отдалечен контрол на сървъри
 • Matrix KVM или over-IP KVM превключватели за контролни зали
 • Multi-viewer KVM превключватели за контролни центрове и видео обработка
 • Multi-display KVM превключватели за финансови, банкови, борсови приложения
 • Secure KVM превключватели за правителствени и военни цели
 • Special KVM превключватели за прозводствени инсталации

В заключение – KVM превключвателят е устройство, което позволява бързо и лесно превключване между много компютри от една конзола (клавиатура, мишка и монитор), осигурявайки ефективност и спестявайки работно пространство и парични разходи.
KVM превключвателите са подходящи за употреба в много области:

 • Домашни офиси и малък бизнес
 • Компютърни и сървърни помещения
 • Data центрове
 • Контролни зали
 • Производствени мощности
preloader